S

Samaštvo

I brak i samaštvo su Božji darovi. U Bibliji piše: Ali to velim kao dopuštenje, ne kao zapovijed. A htio bih da svi ljudi budu kao i ja; ali svatko ima svoj dar od Boga, ovaj ovako, onaj onako. (1. Korinćanima 7,6.7 JB)

Opširnije: Samaštvo

 

Samoća

Povremeno nam treba samoća da se suočimo s onim što nas muči. U Bibliji piše: Kad je Isus to čuo, povuče se odande lađom na samotno mjesto, u osamu. (Matej 14,13 JB)

Opširnije: Samoća

 

Samopoštovanje

Naše samopoštovanje se zasniva na tome kako nas Bog cijeni. U Bibliji piše: Kad pogledam nebesa tvoja, djelo prsta tvojih, mjesec i zvijezde, koje si ti postavio; što je čovjek da ga se spominješ, ... a učinio si ga malo manjim od anđela, okrunio si ga slavom i čašću. (Psalam 8,3-5 DK)

Opširnije: Samopoštovanje

   

Samoubojstvo

Bez obzira koliko nam se budućnost činila mračnom‚ sjetimo se da nas Bog nikad neće napustiti. U Bibliji piše: U svemu pritisnuti, ali ne pritiješnjeni; dvoumeći, ali ne zdvajajući; progonjeni, ali ne napušteni; obarani, ali ne oboreni. (2. Korinćanima 4,8.9 JB)

Opširnije: Samoubojstvo

 

Savršenstvo

 

Savršenstvo je cilj kojemu svi trebamo težiti. U Bibliji piše: Budite dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski! (Matej 5,48 ŠA)

Opširnije: Savršenstvo

   

Sebičnost

Sebičnost je u konačnici samouništavajuća. U Bibliji piše: Ta što koristi čovjeku steći sav svijet, a životu svojemu nauditi? Ta što da čovjek dadne u zamjenu za život svoj? (Marko 8,36.37 JB)

Opširnije: Sebičnost

 

Sigurnost

Naša je sigurnost u poznavanju Isusa. U Bibliji piše: Straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah; jer strah je muka i tko se boji, nije savršen u ljubavi. (1. Ivanova 4,18 JB)

Opširnije: Sigurnost

   

Sila

Božju silu primamo djelovanjem Svetoga Duha. U Bibliji piše: Nego primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje. (Djela 1,8 JB)

Opširnije: Sila

 

Siromasi

Novac nije sve. U Bibliji piše: Netko se gradi bogatim, a ništa nema, netko se gradi siromašnim, a ima veliko bogatstvo. Otkup života bogatstvo je čovjeku; a siromah ne sluša opomene. (Izreke 13,7.8 JB)

Dok svijet ukazuje čast bogatome, nemoj se iznenaditi ako Bog ukazuje čast siromahu. U Bibliji piše: Čujte, braćo moja ljubljena: nije li Bog one koji su svijetu siromašni izabrao da budu bogataši u vjeri i baštinici Kraljevstva što ga je obećao onima koji ga ljube? (Jakov 2,5 KS)

Trebali bismo spremno pomagati siromašnima. U Bibliji piše: Samo neka se sjećamo siromaha, što sam revno i činio. (Galaćanima 2,10 JB)

Zanemarivati potrebite je grijeh. U Bibliji piše: Jer znam mnoge vaše zločine, i vaše grijehe pregoleme: tlačite pravednika i primate mito, odbijajuć' siromaha na gradskim vratima. (Amos 5,12 JB)

Pomaganje siromahu donosi Božji blagoslov. U Bibliji piše: Blago onome koji misli na uboga i slaba: u dan nevolje Jahve će ga spasiti! (Psalam 41,2 JB)

Kad brinemo za siromahe iskazujemo poštovanje Bogu. U Bibliji piše: Tko tlači siromaha huli na stvoritelja, a časti ga tko je milostiv ubogomu. (Izreke 14,31 JB)

Crkva treba pomoći siromahu koji nema obitelj. U Bibliji piše: A ona koja je zaista udovica, posve sama, pouzdaje se u Boga, odana prošnjama i molitvama noć i dan; ona, naprotiv, koja provodi lagodan život, živa je već umrla. (1. Timoteju 5,5.6 JB)

Bog obećava veliku nagradu onima koji pomažu siromasima. U Bibliji piše: Ovo je post koji mi je po volji… podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onog koga vidiš gola i ne kriti se od onog tko je tvoje krvi. Tad će sinut' poput zore tvoja svjetlost, i zdravlje će tvoje brzo procvasti. Pred tobom će ići tvoja pravda, a Slava Jahvina bit će ti zalaznicom. Vikneš li, Jahve će ti odgovorit, kad zavapiš, reći će: "Evo me!" Ukloniš li iz svoje sredine jaram, ispružen prst i besjedu bezbožnu, dadeš li kruha gladnome, nasitiš li potlačenog, tvoja će svjetlost zasjati u tmini i tama će tvoja kao podne postati, Jahve će te vodit' bez prestanka, sitit će te u sušnim krajevima. On će krijepit' kosti tvoje i bit ćeš kao vrt zaljeven, kao studenac kojem voda nikad ne presuši. (Izaija 58,6-11 JB)

Moramo se postarati za siromahe. U Bibliji piše: Pravda nek' poteče kao voda i pravica k'o bujica silna. (Amos 5,24 JB)

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL