O TEOLOŠKIM POLEMIKAMA

Idu li životinje na Nebo?

Bog je stvorio životinje. Postanak 1,20-25 opisuje stvaranje vode, zraka i kopna.

Opširnije: Idu li životinje na Nebo?

 

Hula – Neoprostivi grijeh?

Prema Mateju 12,31 Isus kaže: ''Zato će se, kažem vam, svaki grijeh i hula oprostiti ljudima, ali hula protiv Duha Svetoga neće se oprostiti nikada.'' (KS) Razmotrimo kontekst ovih riječi. Prema jedanaestom poglavlju neki su židovski gradovi odbacili Isusa. I Ivan Krstitelj je izrazio ozbiljne sumnje u Isusa kad se nisu ispunila njegova očekivanja. Matej 12,31.32 govori o najozbiljnijem odbacivanju Isusa od strane farizeja.

Opširnije: Hula – Neoprostivi grijeh?

 

Grijeh – Što su sedam smrtnih grijeha?

Sedam smrtnih grijeha je prema kršćanskoj predaji prvi naveo papa Grgur I oko 600. godine. Oni su: oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost u jelu i piću, srditost i lijenost. Grgur je također sastavio popis sedam vrlina (kreposti): vjera, nada, ljubav, razboritost, pravednost, jakost i umjerenost.

Opširnije: Grijeh – Što su sedam smrtnih grijeha?

   

Đakoni – Kvalifikacije za đakonsku službu ako su rastavljeni

Pogledajte 1. Timoteju 3,1-15. Zapazite da dvanaesti redak kaže kako đakoni trebaju biti ''jedne žene muževi'' (JB). To se može objasniti na više načina.

Opširnije: Đakoni – Kvalifikacije za đakonsku službu ako su rastavljeni

 

Deset zapovijedi – Što je osnova Deset zapovijedi?

Ubrzo nakon što su se ulogorili pod Sinajem, Bog je Mojsija pozvao na goru k sebi. On se sam uspeo strmim putem i približio oblaku koji je označavao Jahvinu nazočnost.

Opširnije: Deset zapovijedi – Što je osnova Deset zapovijedi?

   

Raspeće – U koje doba dana je izvršeno?

U Ivanu 19,14 piše da je izvršeno ''oko šeste ure'' (JB). Ovdje se radi o rimskom računanju vremena ili oko šest sati ujutro. Ivanovo evanđelje napisano je krajem prvog stoljeća i namijenjeno vjernicima iz neznaboštva (vidi Ivan 1,38). Ivan daje vrijeme onako kako je bilo njima poznato. Na drugim mjestima čini se da računa dnevne sate od izlaska sunca, a ne od ponoći (vidi Ivan 4,6.52; 11,9).

Opširnije: Raspeće – U koje doba dana je izvršeno?

 

Smrt – Što Biblija kaže o smrti?

Biblija za smrt kaže da je san i spominje uskrsnuće te govori o duši i duhu u smrti i o besmrtnosti.
San. U Ivanu 11,11-14 Isus uspoređuje smrt sa snom. '''
Lazar, prijatelj naš, spava, no idem probuditi ga.' Rekoše mu nato učenici: 'Gospodine, ako spava, ozdravit će.' No Isus to reče o njegovoj smrti, a oni pomisliše da govori o spavanju, o snu. Tada im Isus reče posve otvoreno: 'Lazar je umro.''' (JB) Biblija više od pedeset puta uspoređuje smrt sa snom.

Opširnije: Smrt – Što Biblija kaže o smrti?

   

Subota

1. Zašto neki kršćani slave nedjelju?
Tijekom apostolskog razdoblja (u prvom stoljeću, od 35. do 100. godine) kršćani su svetkovali subotu, sedmi dan tjedna. (Biblijska subota počinje i završava zalaskom sunca, a ne u ponoć.) Prvih tristo godina povijesti kršćanstva, ono je bilo ilegalna, dok je judaizam bio legalna religija. Tijekom apostolskog razdoblja kršćanima nije smetalo što ih Rimljani smatraju Židovima. Svetkovanje subote je bilo vidljivo.

Opširnije: Subota

 

Subota

2. Postoji li biblijska podrška za svetkovanje nedjelje?
Nema novozavjetnog teksta koji bi rekao da su Bog, Isus ili apostoli promijenili subotu u nedjelju. To je veoma značajno, a mi ćemo objasniti zašto.

Opširnije: Subota

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL