O NAČINU ŽIVOTA

Kremiranje – Kazuje li Biblija nešto o tome?

Kremiranje je predmet o kojemu Biblija ne raspravlja. Međutim, zanimljivo je primijetiti da su se ljudi u biblijska vremena s poštovanjem odnosili prema ljudskom tijelu i često pokazivali posebnu brigu oko pohrane posmrtnih ostataka (vidi na primjer Postanak 49,29-31). Balzamiranje pokojnika vršilo se u starozavjetno kao i novozavjetno vrijeme (Postanak 50,26; Marko 16,1); smatralo se velikom sramotom ako pokojnik nema dostojan pokop (1. Samuelova 31,9-13; 2. Samuelova 2,4-6; Propovjednik 6,3).

Opširnije: Kremiranje – Kazuje li Biblija nešto o tome?

 

Igre na sreću – Govori li Biblija išta o kockanju?

Na žalost, u Bibliji nema teksta koji bi izravno govorio o kockanju. Međutim, postoji niz biblijskih tekstova koji se odnose na s tim povezana načela vezana. Evo nekoliko njih.

Opširnije: Igre na sreću – Govori li Biblija išta o kockanju?

 

Glasovanje – Kako se kršćani trebaju odnositi prema glasovanju?

Čini se da je odgovor jednostavan. Kršćani su dobri građani. Oni priznaju da su ljudske vlasti postavljene od Boga i uče da je poslušnost njima sveta dužnost, naravno, u njihovoj legitimnoj sferi. Oni trebaju učiniti svoj dio u promicanju dobre vlasti. Jedan od načina da to učine je glasovanje. Međutim, u Bibliji nema ništa što bi izravno govorilo o ovom predmetu.

Opširnije: Glasovanje – Kako se kršćani trebaju odnositi prema glasovanju?

   

Međurasni brak – Što Biblija govori o brakovima među rasama?

Važan biblijski tekst u razumijevanju ovog predmeta nalazi se u 2. Korinćanima 6,14: ''Ne ujarmljujte se s nevjernicima.'' (JB) Ključna je posljednja riječ, ''nevjernici''. Kršćani ne bi trebao stupiti u brak s nevjernom osobom, bez obzira kako ona bila ljubazna i dobra.

Opširnije: Međurasni brak – Što Biblija govori o brakovima među rasama?

 

Alkohol

2. Koje su povijesne i biblijske činjenice o alkoholnim pićima?
Obično se smatra da je u biblijska vremena svaki čuvani grožđani sok neminovno provreo, pa mnogi pretpostavljaju da se svako spominjanje ''vina'' u Bibliji odnosi na alkoholne napitke koje danas obično nazivamo vinom. Međutim, drevne civilizacije su imale više načina na koje su čuvali voće i voćne sokove od vrenja pa su imali bezalkoholno vino tijekom čitave godine.

Opširnije: Alkohol

   

Vino

1. Odobrava li Biblija njegovo umjereno trošenje?
Potražimo neke biblijske primjere osoba koje su uzimale alkohol, kao i njegove posljedice po njihov organizam.

Opširnije: Vino

 

Alkohol

1. Odobrava li Biblija njegovo umjereno trošenje?
Potražimo neke biblijske primjere osoba koje su uzimale alkohol, kao i njegove posljedice po njihov organizam.

Opširnije: Alkohol

   

Više članaka...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL